Bristningar vid gravitet

Bristningar är allra vanligast hos gravida kvinnor, vilket egentligen inte är så konstigt eftersom den gravida kvinnans kropp växer rejält när hon väntar barn. Det här gör att huden påfrestas ordentligt av viktökningen och det är inte alltid huden hänger med och därför drabbas kvinnan ofta av bristningar vid graviditet.

Oftast får den gravida kvinnan bristningar runt magen och på ryggen, men det är inte heller helt ovanligt att hon får bristningar på brösten och låren. Det här kanske inte är hela världen om bristningarna är få och små, men det är få kvinnor som önskar sig omfattande bristningar som förstör utseendet på deras kropp. Nu ska vi på bristningarna.se ge dig som är gravid några bra råd som gör att risken för bristningar minskar, eller åtminstone minskar omfattningen på bristningarna.

Undvik bristningar vid graviditet

  • Ät nyttig och allsidig kost, gärna gott om frukt och grönt. Se till att din kropp får i dig tillräckligt med A-, C-, D- och E-vitaminer samt zink och Omega 3.
  • Använd förebyggande krämer mot bristningar, men kolla noggrant att den kräm du använder inte kan vara skadlig för barnet. Överdriv inte heller användandet av krämen.
  • Vetegroddsolja som innehåller gott om E-vitamin påstås också vara en bra kur mot bristningar och för skadad hud, däremot har vi för närvarande inga vetenskapliga belägg för detta.
  • Massera din mage, rygg och andra ställen som riskerar att drabbas av bristningar på grund av din graviditet. Massage stimulerar blodcirkulationen vilket hjälper mot bristningar.
  • Överdriv inte intaget av livsmedel. Det är klart att du ska äta mer när du är gravid eftersom barnet tar en del av näringen din kropp får, men överdriv inte intaget av fet och onyttig mat och godsaker, för annars kan din viktökning bli större än nödvändigt.